Cataplana -- historia Arabsko-Portugalska

Wróćmy do VI wieku naszej ery. Algarve jest pod panowaniem Maurów, czyli Arabów i Berberów z Północnej Afryki.
Kolorowe budynki z łukowatymi oknami są zwieńczone kopułami ze szpicem. W parkach i ogrodach możesz przejść się na wieże i do studni ze spiralnymi klatkami schodowymi. Mężczyźni noszą luźne, kolorowe szaty, kobiety są pokryte czernią od stóp do czubka głowy (taki strój nadal można zobaczyć w wiejskich rejonach Algarve).
Na zatłoczonych targach przepychają się ludzie, czuć zapach przypraw i słychać głośnych sprzedawców, którzy starają się ci wcisnąć wszystko, na co popatrzysz.
Gdzieś na uboczu tego tłumu, w warsztacie, alchemik poci się w beznadziejnym wysiłku, by otrzymać złoto z innych metali.
Być może idzie nad morze i tam wpatruje się w małże, które dostarczają mu inspiracji i zamiast złota, tworzy cataplanę.
A może używał wcześniej marokańskiego tażina i eksperymentuje z innymi materiałami, żeby otrzymać podobny efekt.

W każdym razie tworzy to niezwykłe naczynie, które kilka wieków później udoskonalą ludwisarze, nadając mu kształt piłki futbolowej albo statku kosmicznego.

A jeszcze kilka wieków później, miedź zostanie wyparta przez stal nierdzewną, łatwiejszą w czyszczeniu.

Czemu opowiadam Ci tę pełną domysłów historię o cataplanie?

Dlatego że natknęliśmy się na nią, gdy przeszukiwaliśmy szafki naszego AirBnb w Quarteirze. Wyglądała nietuzinkowo, ze swoim miedzianym, błyszczącym kolorem, dwoma zamkami i "zawiasem". Poszukaliśmy w necie i odkryliśmy, z czym to się je.

Z czym się je cataplanę?

Bo cataplana to nie tylko naczynie, ale też potrawa, najpopularniejsza z krewetkami i małżami. Smak spodobał mi się tak bardzo, że później robiłam ją jeszcze kilka razy.
Cataplana jest rodzajem prymitywnego szybkowaru. Do gotowania w niej nie trzeba dużo tłuszczu i wystarczy kilka łyżek wody, smak i aromat potrawy jest nienaruszony, tak samo jak jej wartość odżywcza. Do tego krewetki są delikatne i chrupiące. Palce lizać.

Gdybyśmy zostali w Algarve dłużej, to moja fascynacja pewnie przerodziłaby się w obsesję.

Poniżej macie przepis na cataplanę, do którego możecie użyć płytkiej patelni lub woka z pokrywką. A przepis możecie wydrukować, włożyć w koszulkę i mieć pod ręką, gdy najdzie Was ochota na owoce morza.

Gdzie można kupić cataplanę?

Cataplanę można kupić praktycznie w każdym sklepie w Algarve, małe naczynia można dostać za 19 euro. Można też poszukać w Internecie, ale stawki są dużo wyższe. Jak na mój gust lepiej wybrać się do Portugalii i kupić na miejscu. Powiedzcie, wybralibyście się? Bo ja wiem, że gdy będę urządzać mieszkanie, to przywiozę sobie cataplanę z Portugalii. Lubię takie pamiątki. ;)